fredag 10 oktober 2008

Spinner
Tjo, nu går det undan! Eller, jag kan iaf STÅ och spinna och behöver inte 'park and draft'-a hela tiden :-) Har bara nåra testar kvar av Kool-Aid-ullen så ska det härvas.

Fråga 1. Hur härvar jag bäst upp det utan härvträ?

Fråga två. Hur mycket garn kan man egentligen låta vara på på sländan. När måste man bryta och börja på nytt?

Fråga 3. Hur var det nu jag skulle koka och misshandla garnet?


Om nån vet, spara mig lite google-tid är ni snälla :-)

5 kommentarer:

Mot nya tider sa...

Ja jag kommer ihåg svaret på trean men de är det enda... Du ska låta garnet ligga i sjudande vatten, inte kokande tror jag och sedan ska du daska garnet ha ha ha, typ mot en vägg, tror hon som höll i allt sa att hon brukar slå det mot husväggen ute... :-) vA kul att du kommit igång , blir så "stressad" jag måste me hålla på!!!! så man inte glömmer

Textil stil sa...

Oj oj vad det spinns överallt.Imponerande!Angående frågan på min blogg...nej är långt ifrån färdig.Läser nu bild men det är ju bara så kul.Minst lika kul som slöjden om inte snäppet roligare.Men visst längtar man tillbaka till Klangen ibland. Och därför är d så kul att följa era bloggar och se vad ni har för er!

Janette sa...

Anna: tack, så var det ja! Ska se om inte garnspöket dyker upp med och får mig att tappa ringlan runt handen... ;-)

Textil stil (vad hette du nu igen?), va roligt att du läser bild nu! Skulle jag med vilja men studiemedlen räcker inte till tre inriktningar... ;-)

/J

Anna sa...

Janette, textil stil heter Annika (hon är grym!) och det går också att nysta upp garnet hårt i ett nystan, lägga det i ett durkslag och lägga det över en gryta med kokande vatten, sedan ska det torka i nystanet. Då blir det lika bra som att slå det mot en vägg enligt min erfarenhet. Jag har upptäckt att man ska gå på sin känsla när det gäller att ta bort från sländan och "börja om" sedan är det ju bara att spotta i näven och tova ihop ändarna! Ett härvträ slänger du ihop snabbt, jag kan fota mitt och skicka till dig om du vill. Annars går det bra att sticka direkt från nystanet om du har lagt det över ånga som jag tipsade om (ursprungligen kommer varianten från Ullopia som har Spinspiration). En sak till, har du svarvat i färskt trä någon gång (sjukt kul!)? Har just fällt några träd hemma och har lite virke om du har lust.
Kram Anna

Anna sa...

Var så uppslukad av att tipsa om nystan-över-ånga så att jag glömde säga att du har gjort ett sjukt fint garn och att jag tycker det är såååååå roligt att du är igång med spinnandet! Jäpp, fika snart. Mailar bilder på mitt härvträ, som ju heter Niddy noddy på engelska och det är ju ett mycket roligare ord!