tisdag 17 juli 2012

WPI

Sommaren är spinn-tid för mig. Nu har jag spunnit loss igen, känns bra. Men ju mer man avancerar desto mer verktyg behöver man. Nu behövde jag en mätsticka för WPI, så jag tog med femåringen till träslöjdsalen och gjorde några tester. Samtliga har en skåra att hålla garnet i när man startar, samtliga är av mahogny och insmorda med bivax. Dekoren blev dock inte som jag tänkt mig, jag kunde inte sätta i stenarna jag planerat sätta i för jag hade inte borr i rätt storlek :/ Nåväl, ettrig som man är tar man vad man haver och klistrar till det ;) Den ovala akryl-ikon-fasetten fick jag sänka ner med kniv, eller rättare sagt en slö liten mattskärare som jag hade hemma, det var ett under att jag inte skar mig ;)


För er som inte vet vad detta är: det finns olika sätt att bestämma garns tjocklek, detta är ett av dom. Man rullar garnet runt den smala delen på stickan, vilken är en inch, och räknar sedan antalet varv. Då får man ett värde kallat wpi = wraps per inch.

Mitt mål med spinningen detta sommarlov var att färdigställa Seestern-garnet, vilket jag gjort men bild saknas. Målet var även att behärska navajo-tvinning. Det är ett sätt att göra ett tretrådigt garn av ett entrådigt. Se den här videon. Man kan använda samma teknik när man stickar, om man har ett allt för tunt garn som man önskar vore tjockare. Bara dra ut öglor löpande så blir det tretrådigt. Kolla här.

Den mörk petrolblå är min första testhärva. Jag fick in knycket och lärde mig hur mycket tvist jag skulle ha på singeln, den entrådiga.

Den här hallonröda merino/silkes-blandningen har jag 300 gram av, och med den ska jag öva upp mina navajo-skills så det blir riktigt jämt och fint när jag går på handfärgad ull sen :)

Sen föll det sig så att jag testar att göra entrådigt garn med. Jag köpte 150 g underbar merino/kidmohair/bamboo av Annuska på Fibershoppen som nog blir till en fin spetssjal om jag bara lyckas. Här ångas första testen och nu väntar jag på att det ska torka. Jag tyckte det var svårt att inte tvinna förmycket och inte för lite, ska bli intressant att se hur det faller när jag vevar av det.1 kommentar:

Cecilia sa...

Härligt med så mycket spunnet på en gång!

Är det bättre att ånga garnet än att helt sonika blöta och hänga?